Emakeelepäeva avalik loeng

14. märtsil kell 13.00 peavad Tartu Ülikooli üldkeeleteaduse kaasprofessor Ilona Tragel ja eesti keele kaasprofessor Külli Habicht Tartu Ülikooli aulas emakeelepäevale pühendatud loengu „Tervist kõigile! Koroonapiirangute silt keeleteadlase töölaual“. Seejärel annab Tartu Ülikooli rektor Mark Fišelile ja tema töörühmale üle Tartu Ülikooli keeleteo auhinna. Otseülekannet saab jälgida UTTV-st ja hiljem on võimalik üritust järelvaadata.

Selleaastase emakeelepäeva loengu teema on kantud ajastu tuulest. Koroonaaega on nimetatud viirusdiskursuse ajastuks. Kaasprofessor Ilona Trageli sõnul on see andnud hulganisti ainest, et uurida keeleteaduslikust vaatenurgast kriisikommunikatsiooni, täpsemalt uut tekstižanri: Covid-19 piirangusilte. Kaasprofessor Külli Habicht märkis, et ehkki teavitustekstid võiksid köita tähelepanu ja olla kaasavad, on need muutunud koroonalainetega üha ametlikumaks. „See näitab, et inimesed on olukorrast väsinud ja toetuvad loovate lahenduste otsimise asemel pigem riiklike ettekirjutuste autoriteedile,“ sõnas Habicht.

Loengule on oodatud kõik huvilised alates gümnaasiumiõpilastest ning lõpetades doktorantide, õppejõudude ja teadlastega. „Käsitleme lähemalt seda, kuidas uues sildižanris esitatakse eesti keele grammatika rikkalike väljendusvahenditega nii kaasavaid kui ka käskivaid sõnumeid, kuidas avaldub sildi koostaja meelsus ja kuidas sildi sõnumeid tugevdatakse autoriteedi sissetoomisega. Vaatleme ka akadeemiliste tekstide, riigieksamikirjandite ja silditekstide sarnasusi. Usume, et see teema võiks huvi pakkuda igale keelekasutajale, ja kuulajatel ei pea olema keeleteaduslikke eelteadmisi,“ ütles Ilona Tragel.

Loengu järel saab esitada loengupidajatele küsimusi nii kohapeal kui ka Slido keskkonnas (kood 603000).

Emakeelepäeva puhul on samal nädalal veel mitu üritust. 14. märtsil kell 10.25 algab Vikerraadio e-etteütlus, milleks on võimalik juba praegu harjutada. Kella 11–14 toimub Eesti Rahvusraamatukogu XIX emakeelepäeva konverents „Selgelt eesti keeles“, kus tänavu arutletakse selgete sõnumite koostamise üle. 16. märtsil kuulutatakse Kadrioru Saksa Gümnaasiumis välja Haridus- ja Teadusministeeriumi 2021. aasta parimad keeleteod.

Elo Süld

Elo Süld räägib rahvusvahelise ajaloo seminaril islamismist - poliitilisest jõust Lähis-Idas

Rooma tänavad

Rooma reisipäevik I: saabumine Rooma

Rooma

Rooma reisipäevik: talviseid märkmeid suvistest muljetest