Autor:
ERR

Selgusid Marju Lepajõe mälestusfondi stipendiumi saajad

28. oktoobril antakse Tartu Ülikooli raamatukogus Marju Lepajõele pühendatud näituse „Omnia munda mundis. Marju Lepajõe 60“ avamisel üle Marju Lepajõe mälestusfondi stipendiumid.

Tartu Ülikooli õppejõu, teadlase ja silmapaistva ühiskonnategelase Marju Lepajõe (1962–2019) mälestuse jäädvustamiseks asutasid tema perekonna esindajad 2019. aastal stipendiumifondi. Fondi eesmärk on tunnustada ja väärtustada teadus- ja tõlketegevust, millega jätkatakse Marju Lepajõe elutööd.

Sel aastal saavad Marju Lepajõe stipendiumi Tartu Ülikooli klassikalise filoloogia professor Janika Päll ja Tallinna Ülikooli humanitaarteaduste instituudi teadur Tiina Kala. Stipendiumi suurus on 4000 eurot.

Janika Päll pälvib stipendiumi selleks, et viia lõpule Johannes Gezeliuse poolt kreeka keelde tõlgitud ning kreeka ja ladina keeles 1648. aastal Tartus välja antud Jan Amos Comeniuse vestmiku „Keelte avali uks“ („Ianua linguarum reserata“) Marju Lepajõe innustusel rühmatööna valminud eestikeelne tõlge ja kommentaar. Tiina Kala pälvib stipendiumi Püha Benedictuse ordureegli tõlkimiseks ja kommenteerimiseks.

Perekonna ja stipendiumifondi esindaja Kersti Lepajõe sõnul olid tänavu kõik taotlused head, aga paratamatult tuli teha valik. Janika Pälli ja Tiina Kala kasuks pani otsustama asjaolu, et mõlemad taotlesid stipendiumi tõlketegevuseks, seejuures tõlgete kommenteerimiseks, mida Marju eriti oluliseks pidas.

Marju Lepajõe mälestusfondi saavad teha annetusi nii ettevõtted kui ka eraisikud, annetuskeskkond on Tartu Ülikooli Sihtasutuse kodulehel.

Andreas Johandi

Andreas Johandi pälvis järeldoktorantuuriks Alexander von Humboldti Fondi stipendiumi

Usundiolümpiaadi lõppvooru kuldmedalite omanikud

Usundiõpetuse olümpiaadi lõppvoorus arutlesid võistlejad maailmavaadete ja religioonide üle muutuvas maailmas

Anne Kull

Professor Anne Kull kandideerib globaalmuutuste akadeemikuks